Británia: Cameron a Putin hovorili o Sýrii, pozreli si aj olympijské džudo

03.08.2012 Celý región

Londýn 2. augusta (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin a britský premiér David Cameron viedli dnes v Londýne rozhovory o konflikte v Sýrii, po ktorých si spolu pozreli finále olympijskej súťaže v džude.

Cameron po stretnutí povedal, že obaja lídri sa dohodli na pokračovaní diskusií o Sýrii. Je známe, že ich názory na konflikt sa veľmi rozchádzajú. Obaja poskytli novinárom krátke vyjadrenia, avšak prekvapujúco im neumožnili klásť otázky, uviedla agentúra DPA.

"Obaja chceme vidieť koniec tohto konfliktu a stabilnú Sýriu. Budeme o tom naďalej hovoriť s našimi ministrami zahraničných vecí, ako v tom pokročiť," uviedol Cameron. Putin sa priamo nezmienil o postoji svojej krajiny k Sýrii, zdôraznil však, že existujú otázky, v ktorých sa Rusko a Británia zhodnú.

Cameron dal podľa britských predstaviteľov Putinovi jasne najavo, že ak bude Rusko naďalej podporovať sýrskeho prezidenta Bašára Asada, nebude to z dlhodobého hľadiska v jeho záujme. Putin mal zasa britského lídra varovať pred dôsledkami "prílišného zasahovania" Západu do sýrskeho konfliktu.

Rozhovory počas prvej návštevy Putina v Londýne po deviatich rokoch sa týkali tiež svetovej ekonomiky a bilaterálnych vzťahov, ktoré boli celé roky chladné v súvislosti s vojnami v Afganistane, Iraku a Líbyi, či prípadom otrávenia bývalého ruského špióna Alexandra Litvinenka v Londýne v roku 2006.

Po dnešných rozhovoroch však Cameron vyzdvihol "neustály rast" britsko-ruských vzťahov. "Dnešok bol o ďalšom posilnení našich vzťahov a keď vedieme tieto dôležité dialógy, aj v oblastiach, kde sa nie vždy zhodneme, môžeme pochopiť postoje toho druhého," dodal.

Po rokovaniach si obaja politici pozreli olympijskú súťaž v džude, ktoré patrí k obľúbeným športom Putina. Ruský líder je bývalým majstrom a držiteľom čierneho opasku v džude. Cameron uviedol, že Putina s potešením vzal na zápas, je však rovnako rád, že boli jeho "divákmi a nie účastníkmi".
 

Vyberte región